Home
19 Ocak 2022 ( 97 izlenme )
Reklamlar

Kansızlık Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık Nedir, Belirtileri Nelerdir, Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Kansızlık, yani tıbbi adıyla anemi, kandaki oksijen taşıyan hemoglobinin kişinin yaşına ve cinsiyetine göre belirlenen olması gereken değerden daha düşük olması olarak tanımlanır. Anemi çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Çok çeşitli tipleri vardır ancak en sık görülen tipi demir eksikliğine bağlı olanıdır. Biz de yazımızda bu tipinden bahsedeceğiz.

Demir eksikliği anemisinin en sık nedeni yiyeceklerle demirin az alınmasıdır. Diğer nedenleri de demir emiliminde bozukluk olması, demir kaybının fazla oluşu gibi sıralanabilir. Kadınların devamlı olarak her ay adet döneminde bir miktar kan kaybetmesi nedeniyle kansızlık kadınlarda daha sık görülür. Erkeklerde kansızlık görülüyorsa bu araştırılması gereken bir durumdur. Bu nedenle kansızlık belirtilerini kendinizde görüyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda var demektir.




Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

·         Halsizlik

·         Yorgunluk

·         Baş dönmesi

·         Kulak çınlaması

·         Dudak kenarlarında çatlaklar

·         Dilde kızarma ve çatlak oluşumu

·         Tırnakların kaşık şeklini alması, çatlaklar oluşması

·         Yutarken zorlanma ve ağrılı yutkunma gibi kansızlık belirtileri vardır. 

İlk olarak görülen belirti halsizlik ve yorgunluktur. Kansızlık hayat kalitesini ciddi olarak etkiler, ayrıca çocuklarda büyüme ve gelişmeyi etkiler ve davranış bozukluğuna neden olabilir. Kansızlık aynı zamanda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olup çocukların sık hasta olmasına neden olabilir.
 

Kansızlık için bir uzmana başvurmak gerekir, uzman doktorun önerdiği tedavi yanında demirden zengin besinleri bolca yemek de kansızlığın düzelmesine fayda sağlar. Kansızlığa iyi gelen yiyecekler ise,

·         Kırmızı et

·         Karaciğer

·         Balık

·         Kuru üzüm,ceviz, zeytin

·         Yumurta sarısı, yoğurt

·         Kuru baklagillerin tümü

·         Erik, elma, kayısı gibi meyveler

·         Ispanak, pırasa, soğan, lahana, biber gibi sebzeler

·         Nar suyu, pancar suyu, limon suyu olarak sıralanabilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

4 aylık hamile Fahriye Evcen ev hali ile mest etti! Şarkıcı Emrah’ın sır gibi sakladığı çocukları ilgi odağı oldu! Emrah Erdoğan’dan oğlu Elyesa’ya duygusal sözler! Bu diyet sadece kilo verdirmiyor diyabeti de önlüyor! Esra Erol'dan Şok Hamle! Müge Anlı Düğüne Davet Etti, Esra Erol "Kibarca" Reddetti!