Özellikle sıkışık zamanlarda mutfakta hayat kurtaran mikrodalga fırın, her evin olmazsa olmazı olarak bir köşede bulunur.
Sıcak yenilen gıdaların sorgulamadan mikrodalga fırında ısıtıp tüketirsek de, bu son derece yanlış bir davranış. Zira bazı besinlerin mikrodalga fırında ısıtılması oldukça zararlı.
Mikrodalga fırın ile ısıtarak tükettiğimiz besinlerin sağlıklı olduğunu düşünüyoruz fakat mikrodalgaya girmemesi gereken besinleri bu şekilde tükettiğimizde, sağlığımız için oldukça riskli bir hareket yapmış oluyoruz.
Çünkü bazı gıdalar mikrodalga fırında ısıtıldığı zaman zehirlenmeye yol açabilecek kadar hayatı riskler doğurabiliyor.
İşten mikrodalga fırında ısıtılmaması gereken besinler...
Haşlanmış yumurta: Haşlanmış yumurta mikrodalgada ısıttığında, su molekülleri nedeniyle oluşan buhar basınç oluşumuna neden olur. Yumurtalar ince bir zara ve kabuğa sahip olmaları nedeniyle tüm basıncı tutamazlar. Bu durum sonucunda yumurtadan ısırık alındığında sıcak bir p-atlama meydana gelebilir.
Havuç: Havuçlar mikrodalgada pişirilip ısıtılsa da potansiyel olarak tehlike yaratabilir. Havuçlar uygun bir şekilde yıkanmazsa ve herhangi bir kir kalıntısı varsa topraktaki mineraller mikrodalgada kıvılcıma dahi neden olabilir.
Kereviz: Kerevizi mikrodalga fırında yeniden ısıtarak yemek de büyük tehlikeli yollar açabiliyor. Kereviz, yeniden ısıtma işleminden sonra toksik nitritlere ve kanserojen nitrosaminlere dönüşen nitratlar içerir.
Mantar: Mantarlar protein, vitamin ve amino asitlerin yüksek içeriğine rağmen, çoğu zaman sindirilmezler. Mantarların protein bileşimi değişmesiyle karın ağrısı ve mide şişmesine neden olur.
Pirinç: Pirinç vitaminler, mineraller ve amino asitler bakımından zengindir, ancak pişirildikten sonra bile yaşayan bakteri sporlarını da içerir. Pilav hazırlandıktan sonra yeniden ısıtılması bakterileri harekete geçirir. Bu nedenle pişirilen pirincin kısa sürede tüketilmesi oldukça önemlidir.
Tavuk: Mikrodalgada bir parça çiğ tavuk pişirildiğinde, eşit ve eksiksiz pişirme şansı çok düşüktür ve bu da onu bakteri kontaminasyonu için potansiyel bir tehlike haline getirir.
İşlenmiş et: İşlenmiş etler yüksek miktarda tuz, katkı maddesi, kimyasal madde ve koruyucu içerdiğinden en besleyici gıda grupları arasında yer almaz. Şarküteri etlerine ve konserve ürünlerini mikrodalgada ısıttığınızda ise kolestrol seviyesi yükselebilir ve bu da kalp sorunlarına yol açabilir.
Su: Mikrodalgada su ısıtmak seçenekler arasında en basit ve sorunsuz olarak gözükendir. Ancak araştırmalar birçok yanık vakasının mikrodalgada ısıtılan sudan kaynaklandığını gösteriyor.
Acı biber: Acı biberler, oldukça yanıcı olabilen yüksek düzeyde kapsaisin içerir. Kapsaisinin mikrodalganın elektromanyetik dalgalarına maruz bırakılmasıyla duman çıkar ve bir p-atlama meydana gelebilir.
Domates: Haşlanmış yumurtalar gibi, domatesler de mikrodalgada çok fazla zaman harcadıklarında p-atlayıcı bir etkiye sahip olabilirler. Taze domates ve makarna sosundaki sıvı içeriğinden dolayı, basınç artışı bunların kabarmasına ve sıvı fışkırmasına neden olur ve tüketildiği takdirde büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.