DÜNYADA onaylanan ilk koronavirüs aşısını geliştiren Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci tarafından geliştirilen kanser aşısının ilk sonuçları ortaya çıktı.
Pankreas k-nseri üzerinde yapılan çalışmada, mRNA teknolojisine sahip k-nser a-şısının 16 hasta üzerinde yapılan denemesinde hastaların yarısı k-nseri tamamen yenerken, dokuz doz a-şıya ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Dünyayı esir alan koronav-irüs sa-lgınına karşı onaylanan ve mRNA teknolojisiyle geliştirilen ilk a-şıyı geliştiren Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci tarafından geliştirilen k-nser a-şısının birinci aşama sonuçları ortaya çıktı.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) Chicago'daki yıllık konferansında sunulan k-nser a-şısının bağışıklık sistemini t-ümör hücrelerine s-aldırması için tetikleyebildiği ve hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutabildiği belirtildi.
BioNTech’in kurucuları, pankreas k-nseri hastaları için her hasta için özel hazırlanan -aşı ile ilgili New York'taki doktorlarla bir araya geldi. Türünün ilk örneği olan klinik çalışmasının birinci aşama sonuçlarında elde edilen bulgularda tedavisi zor diğer k-nserler için yeni bir tedavi çağının habercisi olduğunun umulduğu aktarıldı.
Pankreas k-nserinin o-lümcül tü-mörler içerdiği belirtilen çalışmada, hastalığa yakalananların sadece dörtte birinin bir yıl veya daha uzun süre hayatta kalabildiğinin altı çizilirken, araştırmacılar, elde edilen son bulguların teknolojinin diğer k-nserlerde kullanılmasının önünü açabileceğini söyledi.
New York'taki Memorial Sloan Kettering K-nser Merkezi'nin baş araştırmacısı Dr. Vinod Balachandran, “Diğer bazı immünoterapilerin aksine, bu mRNA aşılarının pankreas k-nseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarma kabiliyetine sahip olduğu görülüyor” derken, “Bağışıklık tepkiniz varsa daha iyi bir sonuca sahip olabileceğinizi düşündüren erken sonuçlardan çok heyecanlıyız” diye konuştu.
18 ay sonra k-nser sona eriyor
Pankreas hastalarının yaklaşık yüzde 20'sinin ameliyat için uygun olduğu aktarılan çalışmada, araştırmacılar, söz konusu hastaların tümörlerini analiz ederek çok sayıda bağışıklık hücrelerine özellikle de vücudu enfeksiyondan koruyan ve k-nserle savaşmaya yardımcı olan T hücrelerine sahip olduklarını keşfettiler. Corona vi-rüs aşısında da kullanılan mRNA teknolojisi ile geliştirilen k-nser aşısında on altı hasta, pankreas k-nseri ameliyatından dokuz hafta sonra dokuz aş-ı dozunun ilkini aldı ve bunların yarısı önemli bir bağışıklık tepkisi üretti.
18 ayda, sekiz hastanın tümü k-nseri yenerken, aşı tarafından aktive edilen T hücrelerinin k-nserin tekrarını durdurduğu aktarıldı. Aşıya yanıt vermeyen sekiz hastadan altısı, k-nserleri bir yıl sonra nüksederken araştırmacılar hala grubun yarısının neden yanıt vermediğini araştırıyorlar.
Dokuz doz a-şıya ihtiyaç var
BioNTech'in kurucu ortağı Türeci, çalışma ile ilgili pankreas k-nseri hastalarının sadece yüzde beşinin tedaviye yanıt verdiğini söylerken "K-nser aşılamasında uzun süredir devam eden araştırmamızdan yararlanarak bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız ve bu tür tedavi edilmesi zor t-ümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz" dedi.