Home
19 Ocak 2022 ( 38 izlenme )
Reklamlar

Hamilelikte Doğru Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte Nasıl Yatılmalı, Doğru Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte, ilk aylarda pek olmasa da anne karnı büyüdükçe daha yatmak daha zorlaşmaktadır. Tek tarafa yattıkça kas ağrıları olan, sırt üstü yatınca da bel ve sırt ağrısı olan anneler nasıl yatacaklarını şaşırırlar. Anne adaylarının nasıl yatacakları konusunda uzmanların önerilerine uymaları bebek sağlığı ve kendi sağlıkları açısından çok önemlidir.



Uzmanlar ilk 3 ay annelere özel bir yatış pozisyonu önermezler, anne nasıl rahat ediyorsa o pozisyonda yatabilir, ancak yine de yüzüstü yatış pozisyonu önerilmez. İleri dönemlerde ise, özellikle son aylara yaklaştıkça sola yatış pozisyonunu önerilmektedir. Çünkü vücudun ortasından sağa yakın olarak en büyük toplardamar olan vena kava geçer, bu yüzden sol yana yatıldığında plasentaya giden kan akımı artar, böylece bebeğe giden kan artıp daha fazla oksijen ve besin maddesi ulaşır. Sol tarafa yatmak kan dolaşımındaki sirkülasyonu arttırarak vücuttaki şişliklerini de (ödem) azaltır. Sol yana yatarken sırtı bir yastıkla destekleyip uyumak da uykuda sırt üstü yatmayı engelleyeceği için akılda tutulmalıdır.

Uzmanlar tarafından özellikle tavsiye edilmeyen yatış pozisyonu ise sırtüstü yatmaktır, çünkü bu pozisyonda rahim ve bebek vena kava'ya bası yapar. Kalbe dönen kan akımı azalır, bu da annenin bayılmasına neden olabilir. Ayrıca bu pozisyonda bebeğe giden kan akımı da azalacağından bu pozisyon bebek için de uygun değildir. Yüzüstü yatmak ise hamileliğin hiçbir döneminde önerilmez.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yeşilçam efsanesi Fatma Girik ile Billur Kalkavan gerçeği! O satırlar yürek sızlattı: Binnur Kaya'nın Annesi Bakın Kim Çıktı? Canan Karataya İnandı Mucizeyi Yaşadı.! RTÜK'ten Survivor paylaşımı: 'Büyük bir tepki var..