Home
19 Ocak 2022 ( 71 izlenme )
Reklamlar

Evde Sabun Nasıl Yapılır?

 Evde Sabun Yapımı
 

Mis kokularıyla ferahlık veren, temizliğin vazgeçilmezleri arasında olan sabun gündelik hayatta en çok kullandığımız ürünlerden biridir. Artık sabunlar daha da renklenmeye ve çeşitlenmeye başladı. Hijyenik bakımdan önemli olan sabunun eskisine göre kimyasal katkıları artıp, içeriğinden çok şekline ve görüntüsüne önem verilmeye başlandı. Sizler de hem bütçenize katkıda bulunacak hem de bitkisel yollarla evinizde sabunlar yapabilirsiniz. Zorlanmadan yapabileceğiniz keyifli pratik sabun tarifimizi bu makalemizde sizlerle paylaşacağız.




Gerekli Malzemeler:

·         Bitkisel yağ

·         Kül

·         Tuz

·         Su

·         Plastik bir kap

·         Tencere

Yapılışı:

İlk önce bir miktar suya temiz külünüzü koyup tencerenin içinde ısıtınız. Daha sonra dinlenmeye bırakınız. Eğer karışımınızın içine ne kadar kül koyacağınızı merak ediyorsanız bunu şu şekilde deneyerek yapabilirsiniz. Küllü su hazırlayıp o suyun içine küçük bir patates koyunuz. Patates eğer batıyorsa bir miktar daha kül koymanız gerekmektedir. Patates tam tersi suyun üstüne çıkıyorsa, karışımınıza biraz daha su eklemelisiniz. Küllü suyunuzu hazırlayıp ısıttıktan sonra, başka bir kapta üç ölçü yağı, 4050 derecede ısıtınız. Yağ biraz ılıdıktan sonra üzerine küllü suyu ilave ediniz, karışımı kısık ateşin üzerine alarak tahta kaşıkla karıştırınız ve bir miktar tuz atınız. Tuz, sabunun sert olmasını sağlayacaktır. Yarım saat karıştırdıktan sonra koyu bir kıvama geldiğinde artık sabununuz hazır demektir. Bu karışımı hazırladığınız kaplara dökünüz ve iki gün kapta tutunuz.  Kaptan çıkardığınız sabun kalıplarını bir iki ay gölgede kuruttuktan sonra sabunlar kullanıma hazırdır. Bu işlemi açık havada yapmanız ve metal tencere kullanmanız, sağlığınız için çok önemlidir.  İyi bir sabun yapmanın püf noktası ise; karışımı köpük kalmayana kadar karıştırmaktır. Tercihinize göre yağın içine lavanta ve gül yağı da koyabilirsiniz.


Zeytinyağı Sabunu Yapımı

Gerekli Malzemeler:

·         Zeytinyağı

·         Su

·         Kostik

·         Metal olmayan kaplar

Yapılışı:

1.       Soğuk Su Sabunu:

6 ölçü suyun içinde 1 ölçü kostiği tamamen eritiniz. Daha sonra 6 ölçü zeytinyağının içine erimiş olan bu karışımı damla damla akıtınız. Karışımı, tahta kaşık ile sürekli karıştırınız. Oluşan bu sabunu, uygun ortamda soğumaya bırakınız. Daha sonra bıçakla keserek kalıplayabilirsiniz.

2.       Sıcak Su Sabunu:

Bu tarifin soğuk su sabunu yapılışından tek farkı işlemi kaynatarak yapmaktır. Sıcak su sabununda su altta kalır ve sabun üstte toplanır. Aynı şekilde bu sabunu da, uygun düz bir zemin üzerine döküp katılaşınca kesebilirsiniz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Safiye Soyman MS hastası olan oğlunun gençlik halini paylaştı! "Hastalanmadan önce oğlumla..." Selüliti bitiren doğal karışım! Her sabah bir bardak için Esra Ceyhandan Bergüzar Korel'e tepki Yahu ne çabuk unuttun... Yalı Çapkını Dizisinin Yıldızı Mert Ramazan Demir Ödüllendi