Home
19 Ocak 2022 ( 72 izlenme )
Reklamlar

Çocuklarda Ateş Nasıl Ölçülür, Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda Ateş

Çocuklarda ateş, ailelerin korkulu rüyasıdır. Peki ateş nasıl ölçülür ve nasıl düşürülür bu yazımızda bundan bahsedeceğiz.

Vücut sıcaklığı 38oC ve üzerinde ölçüldüğünde ateş olarak tanımlanır. Ateş vücutta ölçüldüğü yere göre değişiklik gösterir. Ağızdan yapılan ölçümler rektal yani popodan yapılan ölçümlerden 0,6 C daha düşüktür. Ateşli çocuklarda ilk yapılması gereken çocuğun üzerindekilerin çıkarılmasıdır. Ateşli kişi titrer, titreme vücudun kendini ateşe karşı koruma mekanizmasıdır. Titreme ile vücut sıcaklığı düşürülmeye çalışılır. Bunu gören aileler çocuğun daha çok üşüdüğünü sanıp üstünü örtebilirler, ancak bu son derece yanlıştır ve ateşin daha da yükselmesine neden olur. Ailelerin yapması gereken soğuk uygulamaktır. Bu yöntemle kasıklar, koltuk altı, boyun gibi bölgelere ılık bezler konularak ısı alışverişi yoluyla ateşin düşürülmesi sağlanır. Halk arasında sirkeli ya da kolonyalı bezler ile yapılanlar ise asla doğru değildir, hatta hastaya yarardan çok zararı vardır.


Yüksek ateş, çocuklar için çok tehlikeli olabilmektedir.

 


Sonraki yapılacak şey ise ateşli çocuğa ateş düşürücü verilmesidir. En sık kullanılan ateş düşürücü çeşitleri ise parasetamol ve ibuprofen içerenlerdir. Bu ilaçlar piyasada farklı farklı piyasa adları ile bulunurlar. Yapılması gereken çocuk ateşlendiği zaman ateşi düşürmek için bir parasetamol bir ibuprofen şeklinde dönüşümlü olarak ateş düşürücülerin verilmesidir. Parasetamol verilen çocuğun ateşi devam ediyorsa en erken 4 saat sonra ateş düşürücü verilebilir ve verilmesi gereken ibuprofen içeren bir ateş düşürücüdür. Yine 4 saat bekleyip, ateş düşmezse bu sefer parasetamol içeren bir ateş düşürücü verilmelidir. Bu sürede soğuk uygulama yapılabilir.

Ateşi düşürmeye çalışırken bir doktora başvurmak da ihmal edilmemelidir, ancak ateş fark edilince doktora gitmeyi beklemeden evde önce ateş düşürme yöntemleri uygulanmaya başlanıp sonrasında doktora gidilmelidir. Ayrıca diğer önemli bir ayrıntı da parasetamol içeren ateş düşürücü şuruplar açıldıktan 15 gün sonra etkisini kaybeder, bu nedenle açıldıktan sonra 15 gün içinde tüketilmezse kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır. 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İzmirliler Tarkan konseriyle coştu! Gündoğdu Meydanı tıklım tıklım doldu Gidenlere rahmet, kalanlara selam olsun...' Survivor'un eski yarışmacıları hakkında flaş iddia Marmaris'te orman yangını! sabotaj şüphesi var.Bazı evler boşaltıldı. Tüm müdahalelere rağmen yangın rüzgarın etkisiyle hızla yayılıyor