Home
19 Ocak 2022 ( 193 izlenme )
Reklamlar

Ağrısız Normal Doğum Nasıl Uygulanır

Ağrısız Normal Doğum Nedir, Nasıl Uygulanır?

Epidural anestezi ile doğuma halk arasında ağrısız normal doğum denir, buna prenses doğum diyenler de vardır.

Doğum sırasında annenin rahim açıklığı 4 cm'e ulaştıktan ve doğum sancıları düzenli hale geldikten sonra anne belini dışarıya çıkartacak şekilde oturtulur. Anestezi uzmanı tarafından annenin bel bölgesi mikrop öldürücü bir antiseptik ile silinir, ardından lokal anestetik madde ile iğnenin gireceği alan uyuşturulur. Daha sonra bel bölgesinden epidural aralığa anestetik madde verilir, anne doğum sancılarını baskı ve kasılma gibi hisseder, bu sayede doğum ağrılarını hissedilmez, ağrısız bir doğum gerçekleştirilmiş olur. Normal doğumda epidural aralığa konulan katater doğum biter bitmez çıkarılır, sezaryende ise katater 1 gün sonra çıkarılır, böylece bebek doğduktan sonra annenin ağrılarını dindirmek için konulan kataterden anestetik madde verilmeye devam edilir.




Epidural anestezinin doğumun doğru zamanında verilmesi çok önemlidir, zamanından önce yapılırsa doğum kasılmalarını azaltıp doğumu uzatabilir. Bazen de epidural anestezi sırasında anne sancıları hissetmediği için yeteri kadar ıkınamaz ve doğumun 2. evresi uzayabilir. Bu durumlarda forseps ya da vakum kullanılması gerekebilir.

Ayrıca epidural anestezi sonrası tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, verilen anestetik maddelere bağlı ilaç alerjisi ve cilt döküntüsü, işeme sonrası geçici olarak görülen idrar yapmada zorluk gelişebilir. Tansiyon düşüklüğünü önlemek için epidural anestezi öncesi hastaya bol miktarda damardan sıvı verilir. Epidural anestezi sonrası baş ağrısı ise %1 civarında görülür ve tedavisi mümkündür, tedavi edilmezse de yaklaşık 15 gün içinde kendiliğinden geçer. İşlem sonrası çok nadiren felç geçirilebilir ancak uzman bir anestezi hekimi tarafından yapıldığında bu risk çok çok düşüktür.

Epidural anestezi sırasında verilen anestetik maddeler bebeğe zarar vermez. Annenin daha rahat bir doğum geçirmesine neden olup annenin doğum sonrası bebeğine daha rahat bakabilmesini sağlar.

Sezaryende kullanılan bir yöntem olan spinal anestezide motor kaslar da uyuşturulur, bu nedenle hasta bacaklarını oynatamaz, bu da bu yöntemin normal doğumda kullanılmasına engel olur. Kombine epidural spinal anestezi de yine aynı nedenden dolayı normal doğumda kullanılamaz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Güneşteki p-atlamaların ş-iddeti artıyor! Etkisi dünyayı vuracak... FED son dakika faiz kararını açıkladı! Doların ilk tepkisi bakın ne oldu! Doğum Çantasında Neler Olmalıdır SORVİVOR'DA STRATEJİ SAVAŞI..HİKMET TUĞSUZ SONUNDA ÇİLEDEN ÇIKTI..